keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Ällöä

Ällötyspuoli tulee lopussa. Aluksi vuorossa ihan kiva -osastoa. Viimeinen hamsterityöni oli keväällä Budapestistä ostetusta langasta muotoutunut kaulaliina. Langan sanottiin olevan täyttä villaa, eikä minulla ole siihen vastaansanomista. Lanka saattoi olla käsinvärjättyäkin, sillä siitä irtosi pieniä tikkuja tai jotain kasvinosia.


Lanka oli kai lähinnä jotain ryijy- tai mattolankaa, joten se ei oikein osannut käyttäytyä puikoilla. Kokeilin noin viittä eri mallineuletta palmikoista lähtien ja salomoninsolmujakin, mutta ei sujunut. Viimein päätin, että mallissa on oltava pelkkiä oikeita silmukoita, koska nurjan vääntäminen oli työlästä (ne palmikot vasta työläitä olivatkin). Antiikkisesta Sirkka-Liisa Riuskan Neulomisen perustiedot -kirjasta löytyi viimein sopiva mallineule. Se on melkein sama kuin Pompom-huivissa, mutta reikärivien välissä on useampi ainaoikeinkerros.


Koska neuleista ei nyt irtoa tämän enempää turinaa, on vuorossa jotain muuta. Vain käsitöistä kiinnostuneet voivat siirtyä muualle. Kaisa oli haastettu kertomaan inhokkiruuistaan, ja minäkin haluan pistää lusikkani samaan soppaan. Ensimmäiseksi mainittakoon, että olen kasvissyöjä. Olen valinnut listalle siis kasvisruokia, jotka eivät mene alas. Kasvisten suhteen en ole kovinkaan kranttu, mutta pienen pohdinnan jälkeen kyllä vastenmielisiäkin ruokia muistui mieleen.

Soijasuikaleet, -leikkeet jne. Näyttävät lihalta, tuntuvat suussa lihalta. En ymmärrä näiden funktiota. Onko niiden avulla tarkoitus totuttaa piintynyt lihansyöjä kasvisruokiin? Jos ihminen on tieten tahtoen ryhtynyt vegetaristiksi, hän ei kaipaa mitään lihaa muistuttavaa. Vältän ruuan jättämistä lautaselle, mutta jos sinne on eksynyt soijasuikaleita, ne on pakko onkia pois.

Kesäkeitto. Maito on ällöä kylmänäkin, saati sitten kuumana. Suklainen kaakao tekee tietenkin poikkeuksen, ja tykkään minä riisipuurostakin, mutta maitoliemi tökkii ja pahasti.

Lanttulaatikko. En suostu edes maistamaan. Porkkanalaatikko kuuluu samaan sakkiin, mutta sitä voin sentään ottaa vähäsen. Koska ymmärrettävästi kinkunkin jätän väliin, voi todeta, että perinteiset jouluruuat eivät nosta vettä kielelle. Meillä onkin jouluna kahdet ruuat, kun mies puolestaan haluaa olla perinteinen.

Kasvisgratiini. Maailmassa on kaksi lämmintä ruokaa, joihin juusto sopii: pizza ja lasagne. No hyvä on, parmesaania myös pastan päälle, mutta siinä ne olivatkin. Paksu juustokuorrutus ja vetiset kasvikset on puistattava yhdistelmä. Sitä paitsi juusto nostaa muuten kevyen ruuan kaloripitoisuuden ihan uusiin sfääreihin.

Vuohenjuustoruuat. Vielä pari vuotta sitten joka paikassa oli fetaa (joka on herkkuani kylmänä), mutta nykyinen trendi on vuohenjuusto, jota tungetaan kaikkialle hampurilaisista quesadilloihin. Vuohet ovat sympaattisia eläimiä, mutta se haju! Juusto haisee ihan samalle ja maistuu myös, koska makuaistihan perustuu hajuihin. En kyllä ymmärrä aurajuustonkaan päälle. Onkohan minulla yli- vai alikehittynyt hajuaisti?

8 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Joo kasvisgratiini hyyyiiiii! Harmi vaan, että se on anoppilassa sitä kaikkein suurinta herkkua ja kaikki hyrisee onnesta kun sitä (taas) on... paitsi minä ;). Juustoista taas tykkään kovasti ja mitä haisevampi, sen parempi! :D

annekk kirjoitti...

Olen samaa mieltä vuohenjuustosta. Miksi ihmeessä sitä pitää työntää joka paikkaan ja paljon?

Anonyymi kirjoitti...

Hauska miten toisaalta listani voisi olla samanlainen ja toisaalta ihan erilainen. Minäkin olen kasvissyöjä, olen ollut sitä aina, eli en edes ole maistanut lihaa. Inhoan kesäkeittoa, lanttulaatikkoa ja kasvisgratiinia, mutta ihan eri syistä. Minä en voi sietää löllöjä vihanneksia (kiitos kouluruokien) ja näitähän keitoista ja gratiineista löytyy. Lanttulaatikko vaan yksikertaisesta maistuu ihan kamalalle, mutta porkkanalaatikkoa rakastan kuten juustokuorutettuja juttuja. Vuohenjuusto on ihan lemppariani, niin on kyllä fetakin. Soijajutuissa on todella hyviä ja ihan kamalia.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kompata tuota ykköskohtaa. Jos ei syö lihaa, niin miksi pitää syödä feikkilihaa...tai lihaa muistuttavia tuotteita ? Mä en käytä oikeestaan kuin soijarouhetta "jauheliharuokiin", mutta samasta syystä kuin jauhelihaa käyttävät, eli siitä saa monenlaista helposti, en siksi että mun tekis mieli jauhelihaa. Ja sitten tuo alin kohta, vuohenjuusto, niin siinä en voi sua kompata, musta se on tajuttoman hyvää, nam ! :)

Kaisa kirjoitti...

Hihi, täällä sarjassamme "makuja on monia" namitetaan aurajuustoa. ;) Vuohenjuuston suhteen olen kanssasi samaa mieltä. Erehdyin ostamaan Juustoportilta jotakin vuohenmaidosta tehtyä juustoa ja sisulla se syötiin loppuun...

Maartsi kirjoitti...

Lotta: Kasvisgratiinia on tosi usein tarjolla noutopöydissä ym. kasvisvaihtoehtona. :(

Anne K-R: No hyvä, muitakin vuohenjuustolle nyrpistäjiä siis on!

Aura: Juu, löllöt kasvikset ovat ällöjä.

Teija: Käytän minäkin joskus soijarouhetta proteiinin vuoksi, mutta mieluiten syön ihan oikeita papuja.

Kaisa: Näin meilläkin, virheostokset syödään loppuun, vaikka mikä olisi.

Maartsi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Muriska kirjoitti...

Moikka! Kiva kun muistit :) mä yritin eilen selvitellä kans että mikäs se sun blogi olikaan :D mutta näinhän tämä löytyi hyvin :) täytyy laittaa tilaukseen tää sun blogi :)