lauantai 1. marraskuuta 2008

Geometriaa

Korjaus: Höpisin Vaasan käsityömessuista, vaikka tietenkin tarkoitin Seinäjokea. Mistähän se Vaasa nyt siihen tuli? Saisikohan jostain edullisesti hyväkuntoisen pään, kun ei tämä entinen tunnu oikein toimivan?

Seinäjoen käsityömessuilta ostetut langat polttelivat kovasti, mutta tuli huono omatunto siitä, että viimevuotisista Tampereen messuilta kotiutuneista langoista osa oli vielä neulomatta. Seinäjoella oli myynnissä samaista punaista Colinetten Cadenzaa kuin mitä ostin Tampereellakin, joten Seinäjoelta palattuani kerin Cadenzat saman tien ja rupesin neulomaan niistä pitkään haaveilemaani huivia.

Medallion1

  • Medallion Shawl
  • Ohje: Vogue Knitting Winter 2007/2008, malli 6
  • Lanka: Colinette Cadenza (100 5 merinovillaa, 50 g = 120 m), väri 160
  • Langankulutus: 200 g
  • Puikot: 4,5 mm
  • Aloitettu: 4.10.2008
  • Valmistunut: 1.11.2008

Medallion4

Huivi koostuu 15 kuusikulmion muotoisesta palasta. Päätin, että neulon palan päivässä, niin työstä ei tule stressiä, mutta se kuitenkin valmistuu kohtuullisessa ajassa. Uskollisesti väänsinkin tinkiä, kunnes lanka loppui. Ohjeessa langankulutukseksi sanottiin 200g, joten oli ihan tyhmää ruveta neulomaan 150 g:n voimin. Puolustukseni haluaa kuitenkin merkittäväksi pöytäkirjaan, että tarkoitukseni oli jatkaa parin vuoden takaisella tummanpunaisella Woolilla. Se nimittäin näytti myöhään illalla olevan täsmälleen yhtä Cadenzan sävyä. Päivänvalossa värien eroavaisuus kuitenkin paljastui, enkä halunnut huivini näyttävän siltä, mitä se olisi ollut, eli että lanka on loppunut kesken. Onneksi Cadenzaa oli vielä saatavilla, joten tilasin yhden vyyhdin lisää ja sain palat valmiiksi.

Medallion6

Huivin kokoaminen olikin mielenkiintoinen projekti. Pidän itseäni matemaattisesti lahjakkaana ja avaruudellisia rakenteita hahmottavana, joten oletin kokoamisen kaavion mukaan sujuvan kevyesti. Onnistuin kuitenkin jossain vaiheessa sössimään, ja lopputulos oli hiukkasen poikkeava Norah Gaughanin alkuperäissuunnitelmasta. Päädyin levittämään tekeleen lattialle, ja siinä sitten kyhnötin ratkomassa saumoja ja miettimässä, miten selviäisi mahdollisimman vähäisillä korjauksilla. Miehen käskin laittamaan ruokaa, jos on nälkä, koska itse en aikonut nousta lattialta, ennen kuin sotkut on selvitetty. Loppujen lopuksi huivi tuli valmiiksi, eikä tarvinnut kokata itse.

Medallion3

Onko tavallista, että metallisista Addeista kuluu pinnoite pois? Puikot, joilla huivia tein, ovat menneet tosi nihkeiksi ja silmukoita sai välillä tyrkkiä eteenpäin oikein voimalla. Eivätkö ne kestäkään ikuisesti? Eivätkö edes kahta vuotta?

Medallion2

Medallion7

17 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Tykkään!!! Siis huivista, kiva malli ja muoto ja lankahan tietysti on jumalaista - itsellänihän on samaa Seinäjoen messuilta ja otin sen juuri äsken käsittelyyn.
Kylllä minun addeistani on pinnoitus kulunut, mutta eivät ne silti kovin nihkeiltä tunnu, tai ehkä en muista kun enimmäkseen kuitenkin käytän Knitpicksejä ja bambuja.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis huivi! Pesu saattaisi auttaa tuohon puikkojen nihkeyteen, niin ainakin olen kuullut. Tein sinulta saamastani langasta kuitenkin pipon, saa nähdä, kenelle päätyy.

laurar kirjoitti...

Ihana malli ja kaunis toteutus.
Huivi on roikkunut munkin listalla lehden ilmestymisestä asti ;)

Kaisa kirjoitti...

Voi kun sievä! Minusta ei tuohon olisi, on vieläkin traumoja parin vuoden takaisen rosee-ponchon tekemisestä... :)

Uskotko, että jopa KnitPickseistäni (ostettu heinäkuussa) on metalliosista kulunut pinnoite??

Katja kirjoitti...

Ihana malli ja ihanan näköistä lankaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hauskan näköinen huivi. Värikin on kaunis. Saisikohan Tampereen messuilta tuota lankaa, en ole koskaan kokeillut.

JohannaL kirjoitti...

Ihana!

Maartsi kirjoitti...

Villasukka: Siitä sainkin kimmokkeen huiviin, kun esittelit ostamaasi lankaa ja muistin, että minulla on samaa.

Aura: Kiitos! Kokeilen pestä puikkoja. Chamonixista neulottu myssy on ainakin lämmin. Testasin omaani tänään, ja oli vielä liian kuuma tällä säällä.

Laura Koo: Samoin oli minun listallani, mutta nyt vasta ohje ja lanka löysivät toisensa.

Kaisa: Kiitokset! Vai ei nykyään enää saa kunnon puikkoja. :(

Katja: Kiitos!

Päivi: Lanka on Suomen Käsityötarvikkeesta eli Lankakauppa.comista. Nettisivuilla sitä ei ole, mutta jospa sitä olisi messuilla.

JohannaL: Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Komea huivi, todellinen katseen vangitsija.

Karoliina kirjoitti...

Kullanvärisistä Addeista on pinnoite kulunut pois. Ne ovat ilmeisesti vanhempaa mallistoa. Uudemmissa kirkkaissa pinnoite on pysynyt paremmin.

Villasukka kirjoitti...

Joo, se piikki ei todellakaan tuntunut kivalta laittaa, mutta se ilta piikin jälkeen oli ihan kauhea. Onneksi yö meni joten kuten ja lauantai jo ihan ok. Toivottavasti ei tarvitse enää lisää laittaa...

Pelagia kirjoitti...

Sattuipa silmiini sinulle sopiva pieni ompeluprojekti... Vai mitäs tästä sanot:

http://cachefly.oreilly.com/make/craft/CRAFT_Magazine_pattern87.pdf

=) Ja juu, veljen häissä oli mukavaa!

Maartsi kirjoitti...

Nna: Kiitos! Värikin on minulle epätavallisen räväkkä. :)

Karoliina: Nämä ovat kyllä niitä uudempia.

Villasukka: Minullakin on polvitähystyksistä se kokemus, että toimeenpiteen jälkeen on kohtalainen olo, mutta kipu iskee täysillä seuraavana yönä. Pistokset nivelen sisään ovat kamalia!

Pelagia: Mahtava projekti! Kiitokset linkistä. Ehkä näemme hänet joskus täälläkin. :)

Tupuna kirjoitti...

Blogissani on sinulle haaste :)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno :).
Elelin n. 2 minuutta luulossa, että huivi on virkattu ;).

Maartsi kirjoitti...

Tupuna: Kiitoksia vain, mutta jätän väliin.

Virkku: Melkein siis huijaus onnistui ;). Palat on kyllä virkattu yhteen.

Markka kirjoitti...

Aivan älyttömän kiva huivi!