lauantai 13. joulukuuta 2008

Tympeys

Miten kivanoloisesta neuleesta saa tympeistä tympeimmän ikuisuusprojektin? No, se ei ole vaikeaa. Valitaan lankaa, joka neuloutuu huonohkosti ja jonka väri etoo. Ruvetaan neulomaan ilman mallitilkkuja tai laskelmia ja todetaan, että vaatteesta tulee ihan vääränkokoinen. Ei viitsitä purkaa, vaan keksitään vippaskonsteja, joiden onnistuminen epäilyttää. Käsiala osoittautuu epätasaiseksi. Todetaan, että sileä oikea edestakaisin on supertylsää, eikä Paon toisen tuotantokauden sisältävästä dvd-setistä riittänyt seuraa kuin noin kahdeksasosaan työstä. Haalitaan kirjastosta lisää videoita, jotta työn saisi loppuun (tässä vaiheessa on syytä selventää, että esimerkkineulojamme kuuluu niihin vastuuttomiin, talouskasvua jarruttaviin kansalaisiin, jotka jättivät digiboksin hankkimatta). Tuska ja epätoivo iskevät päälle täyslaidallisella. Mutta kun keitokseen lisätään ripaus ehtaa suomalaista sisua, niin saadaan...

Hamonen1.jpg

Hamonen
  • Ohje: Novita syksy 2008, malli 40
  • Lanka: Novita Nalle, väri 248
  • Langankulutus: 415 g
  • Puikot: 3 mm
  • Aloitettu: 7.8.2008
  • Valmistunut: 13.12.2008
Poikittain neulottu hame, johon tehdään kiiloja lyhennetyillä kerroksilla, oli ideana kiinnostava, varsinkin kun se esiintyi tehdään kaikki niin kuin ennenkin ja kierrätetään vanhoja ideoita -lehdessä. Mutta kuten yllä olevasta tilityksestä voi päätellä, alkuhuuma laantui hyvin pian. Ostin langan samoihin aikoihin, kun tein Swallowtailia, koska tummanruskea oli silloin värimaailmassani pinnalla. Mutta kun huiviin käyttämässäni Baby Ullin ruskeassa oli sitä jotakin, mikä sai värin hehkumaan, Nalle oli vain tympeän ruskeaa. Lähinnä väristä tulee mieleen... no niin, antaa olla.

Olin tehnyt hameeseen muutaman kiilan, kun rupesin laskeskelemaan, että kerroskorkeuteni on matalampi kuin ohjeen tiheydessä ja hameesta uhkaa tulla liian kapea. Purkaminen olisi käynyt liiaksi luonnolle, joten päätin neuloa yhden kiilan lisää. Onneksi ompelukurssilla tuli esiin se seikka, että jos hameessa ei ole vetoketjua, ei riitä, että se ylettyy vyötärön ympäri - sen on mahduttava läpi myös lantiosta. Tein siis vielä yhden kiilan lisää; niitä tuli yhteensä 14 ohjeen 12 sijaan.

Hamonen2

Tein ylä- ja alareunaan eli neulesuunnan sivureunoihin muutaman silmukan helmineuletta. Siitä huolimatta hameen reunat kääntyivät pahasti rullalle. Kastelin reunat ja prässäsin ne silitysraudalla kahteen kertaan, kunnes ne asettuivat aloilleen. En tiedä, miten Novitalla homma hoidettiin; ohjeessa nimittäin reunatkin ovat sileää oikeaa.

Suosituskokoa pienemmistä puikoista huolimatta neulepinta on epätasainen ja lyhennetyt kerrokset pistävät silmään. Lisäksi hame näyttää jo nyt uutena huopuneelta - siis niistäkin kohdista, jotka eivät joutuneet kasteluun ja prässäykseen. En siis ole kauhean tyytyväinen lopputulokseen. Ja minulla on flunssakin.

Mutta hame ainakin pyörähtelee kivasti.

My creation

10 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Hieno hamehan se on. Mutta voin kuvuitella kuinka sitä ainaoikeeta ei ihan äärettömästi jaksa tikutella.. Mutta sait kuin saitkin valmiiksi! Onnea!!!
Ja kertakaikkisen upeita pyörähdyskuvia! Ja kaikki asusteet sävysävyyn. Vau.
Ja lunta....

Taru kirjoitti...

Oletkos ottanut kiharat hiuksiin??

Maartsi kirjoitti...

Niina: Kiitos! Asusteillahan voi korjata vaatteiden puutteita. ;)

Rasavillirusakko: Joo, tasan kaksi viikkoa on ollut kiharat. Ne ovat yleensä tuollainen sotku kuin kuvissa, mutta asettuvat välillä nätistikin.

Lotta kirjoitti...

Hirmu kiva uus tukka :). Ja ainaski tolleen pullonvihreen/turkoosin parina hamonen näyttää tosi kivalta. Mulla on tosta samasta väristä yks villatakki, jonka pelastaa tylsyydeltä mitkäs muutkaan ku kivat napit - muuten se onki sellasta mummelimallia. Ja onhan se niinki, että tommosia perusvaatteita on hirveen ikävä tehdä ja ostaa, mutta niiden olomassaolosta on onnellinen vielä monen monta kertaa.

Samma kirjoitti...

Munkin mielestä hame näyttää kaikesta huolimatta kivalta. Malli on ollut omallakin to do -listalla jo ikuisuuden.
Pyörähtelykuvat on ihania :)

Denim Blues kirjoitti...

Tykkään tuosta tyylistäs noissa kuvissa, polvisukat ja hameet on aina ihkuja. Mä ajattelin tuota hametta kanssa mutta jämälankaprojektina, Nallea on varmaan kaksi kiloa yhteensä. Ehkä punaisen eri sävyistä, ja jouluksi 2010 :)Ihan kivalta se näyttää ainakin kuvissa :)

Anonyymi kirjoitti...

hienot kuvat ja kiharat sopii hyvin... Minustakin hame näyttää hyvältä ja ruskea kans. On kans mun todo-listalla ja pari muuta hame mallia..Ihanan värinen huivi ja sukkaset.... terkuin tallu

Maartsi kirjoitti...

Lotta: Jospa aika palkitsisi tämänkin hamosen.

Samma: Kiitos! Siispä pyörähdellään. ;)

Teija: Kuulostaa tosi hyvältä tuo sinun suunnitelmasi! Mutta entäs lankojen päättely...? ;)

Tallu: Kiitos! Sukat ovat kesällä valmistuneet Söderat ja huivikin on esiintynyt joskus blogissa.

Anonyymi kirjoitti...

Oikein kivalta kokonaisuudelta näyttää, eikä hamekaan pahalta. Samoin tykkään kovin hame-polvisukkayhdistelmästä. Ja huivikin on ihana! Jotenkin tuli sellainen olo, että tahtoonoikaikkikansittelle :D

Maartsi kirjoitti...

Minna: Kiitos!