maanantai 21. joulukuuta 2009

Kannat

Minulla on jo muutaman kuukauden ajan ikävä vaiva, plantaarifaskiitti, eli jalkapohjan kalvon tulehdus, joka aiheuttaa kipua kantapäihin. Lääketieteellinen repertuaari on käyty läpi kortisoniruiskeistä särkylääkekuureihin, mutta viimein pääsin pitkän odottelun jälkeen fysioterapeutin käsittelyyn. Jalkapohjiin annetaan ultraääntä, teen kiltisti vihaamiani pitkiä venytyksiä ja kävelen vain välttämättömän. Tuntuu, että jotain hyötyä noista on ollut, mutta varaudun kuitenkin pitkään toipumisaikaan.

Lääkärin kehotuksesta hankin myös lujapohjaiset kengät. Ne näyttivät kaupassa ihan siedettäviltä, mutta kotimatkalla ne muuttuivat Mr. Lordin talvilenkkareiksi. Onneksi kengännumeroni ei ole 45, sillä jo kolmekasinkin popot näyttävät jättimäisiltä. Mutta neulojalla on ratkaisu kaikkeen. Tekaisin pikapikaa lankavaraston epämääräisistä tähteistä kengänsuun päälle laitettavat nilkkaimet, jotka hiukan pehmentävät jalkineiden ilmettä.

Nilkkurit

Mutta on kengissä hyvätkin puolensa. Jäykkä pohja tukee jalkaterää, kengistä ei ole tullut hiertymiä ja mikä parasta, minulla on hyvä syy neuloa lisää sukkia! Otin kenkäostoksille mukaan omatekoiset ohuet villasukat, jotta tulee hankittua varmasti sukanmentävät monot. Uusia sukkia ei tule liukuhihnalta, mutta yhdet sentään ovat jo valmiit.

Rosollisukat1

Rosollisukat
  • Ohje: kirjasta Socks from the Toe Up, Gusset Heel Basic Socks
  • Lanka: SWTC Tofutsies (50 % villa, 25 % soijasilkki, 22,5 % puuvilla, 2,5 % kitiini, 100 g = 425 m), väri 862
  • Langankulutus: 65 g
  • Puikot: 1,5 mm
  • Aloitettu: 27.11.2009
  • Valmistunut: 20.12.2009
Langan sain Winter Bunderland -vaihdosta vuosi sitten. Se näytti kerällä rosollilta, johon on hulautettu kastikkeet sekaan ja joka on jäänyt yöksi pöydälle, mutta neulottuna se ei näytäkään yhtään pöllömmältä. Kokeilin kahta eri pitsimallia, mutta niihin värjäys ei taipunut, joten lykkäsin sitten vain ihan sileää.

Yllä mainittu puikkokoko (muutama kokokokoko vielä päälle) on aivan oikein; tosiaankin tikutin 1,5 mm:n rokotusneuloilla. Puikot ostin toistaiseksi ainoalla Karnaluksin reissullani ja kaikki nämä vuodet olen ihmetellyt, miksi ne tuli ostettua. Tässä tapauksessa kuitenkin aika tavaran palkitsi. Langassa oli niin paljon puuvillaa, ettei se edes tuntunut villaiselta, ja kakkosen puikoilla tuli ihan liian löysää. Jouduin nytkin neuloessa koko ajan kiristämään lankaa - ja samalla piti varoa, etten väännä ohuita puikkoja mutkalle. Kakkosen puikot tuntuvat muuten aika jytkyiltä noihin verrattuna.

Rosollisukat2

Selasin kerran Taijan Socks from the Toe Up -kirjaa, ja omaa ajattelua osoittaen tilasin itselleni samanlaisen. Melkein kaikki mallit kirjassa ovat sellaisia, että voisin ne neuloa. Kirjassa neuvottu ranskalaisen kantapään muunnos, joka on eri kuin Ullassa oleva, oli mukava neuloa ja on kivannäköinen. Tuossa tehtiin ensin levennykset ja sitten kantapää käännettiin ranskalaisen tapaan. Siinä ei siis ollut lyhennettyjä kerroksia eikä silmukoiden poimintaa. Seuraavat sukat ovat jo tuloillaan.

Kirja

6 kommenttia:

Oranssi kirjoitti...

Hei, haloo, puolitoistaset puikot! Melko extremeä.

Kivoja sukkasia. Kuulosti järkevältä nurinpäinranskalaiselta, pitäis kokeilla.

Taija K kirjoitti...

Puikot kieltämättä kuulostavat melkoisen ohuilta (eivätkä ehkä pelkästään kuulosta). Mutta niillähän se on tehtävä, millä sopivaa jälkeä tulee. Eikös Maijankin suosituspuikko ole 3 mm, ja minusta 2,25 millisillä tulee aivan sopivaa jälkeä.

Kuvailit kivasti tuon kantapään teon. Minusta se on kyllä oiva kantapää, istuu jalkaan paremmin kuin tiimalasi, ja sukasta tulee paremman muotoinen, mielestäni.

En malttanut olla kurkkaamatta "kukkapakettiin": kiitos paljon, ihania ovat! Jätin ne kuitenkin vielä pakettiin ja otan käyttöön vasta jouluna ;o)

Kaisa kirjoitti...

Vai ovat ne jo valmiit! En voi kuin ihailla. Mulla jäi sukkapussi koskemattomaksi sairaalareissulla, mutta yhdet aiemmin tehdyt sukat kyllä aiheuttivat mielihyvän huokauksia, kun vaihdoin ne kammottavat putket niihin. :) Hyvää joulua!

Maartsi kirjoitti...

Oranssi: Joku vuorikiipeilee, toinen benjihyppää, kolmas neuloo 1,5 mm:n puikoilla... Extremensä kullakin. ;)

Taija: Olin joulutuulella "kukkia" tehdessä, joten ovat sen näköisetkin.

Kaisa: Ne sairaalasukat ovat ihan kamalia! Ilmeisesti ajatellaan, että kannaton malli sopii kaikille, mutta eihän se sovi kenellekään.

helena kirjoitti...

Wau, minä en taitaisi saada 1,5 mm puikoilla mitään aikaiseksi. Ihanat ovat nuo tulossakin olevat sukat! Kyselit siitä mun huovutuskurssista, eli käyn Taito-Uusimaan 3-vuotista AikuHelmi käsityötaiteen kurssia, jolla opeteltiin noita huovutusjuttuja. Toivottavasti sä löydät itsellesi jonkun sopivan kurssin myös :)

Minna kirjoitti...

Toivottavasti jalka kuntoutuu. Mullahan on ollut jo vuosia noi jäykkäpohjaiset maiharit käytössä kun ne on oikeastaan ainoat, millä pystyn kävelemään melkein kivuitta. Tosin kyllä tykkään niistä, mutta joskus vaihtelukin virkistäisi. Mutta ongelmahan on mulla se, että kaikki kengät on ostettu ennen kuin aloin itse tekemään sukkia ja nyt ei omatekoinen sukka mahdu kenkiin eli uusien kenkien ostot on edessä :)